Uncategorized
Hoe moet je afval sorteren

Hoe moet je afval sorteren

Veel mensen lopen hier vaak tegen aan… afval sorteren wat moet nou bij wat? En waar is het nou toch goed voor dat afval sorteren?! Wat mag je bij de weg zetten en wat niet en hoe moet dat dan precies? Voor veel mensen is dit vaak toch nog te onduidelijk. In deze tekst vind je meer duidelijkheid over afval sorteren, wat je wel en niet bij de weg mag zetten, waar afval scheiden goed voor is en wat er gebeurt met afval als het gescheiden is. 

Om te beginnen zijn er verschillende soorten afval namelijk houtafval, dakafval, grond afval, oud papier, plastic, oud ijzer, puin afval, glas, tuin en groen afval. Het grootste deel hiervan mag je aan de weg zetten, maar wel gesorteerd! Plastic kan in een milieuzak, oud papier mag ook in een milieuzak of in een oud papier doos. Daarnaast mogen schillen en ander groente/fruit afval ook bij de weg in een emmertje. Ook blik en oud ijzer wordt opgehaald van blikjes tot aan oude fietsen. Dit ligt wel aan de capaciteit van de kar die in uw regio rijd. Glas wordt ook meegenomen. Zelfs oud frituurvet of textiel kan je bij de weg zetten! Maar hoe kan het dat ze het soms laten staan? De enige reden hiervoor is dat het niet goed gesorteerd is. Let dan daarom goed op dat je je afval goed sorteert om irritaties over en weer te voorkomen en lees je goed in wat precies wel en niet mag op de site van de afvalverwerker in jouw regio. Als het afval opgehaald is gaat het eerst over de band om het voor de zekerheid verder uit te sorteren. Oud papier wordt gerecycled om nieuw papier van te maken. plastic, glas en ijzer wordt ook omgesmolten om dan vervolgens weer her te gebruiken. Zelfs hout wordt hergebruikt. Van restafval van hout kunnen ze speciale platen maken die in de bouw weer gebruikt kunnen worden of ze maken speciale pallet bakken van houtsnippers. Van tuinafval kunnen ze compost maken.

Geef een antwoord