Uncategorized
Ecologische voetafdruk

Ecologische voetafdruk

Je hoort het vast wel eens vaker… De ecologische voetafdruk. Door duurzaam te leven kun jij je afdruk verkleinen. Maar wat is dit nou precies en wat gebeurt er als deze te groot wordt? Je ecologische voetafdruk kan je berekenen en laat zien hoe duurzaam jij leeft. Ben jij benieuwd wat een ecologische voetafdruk is? Lees dan gauw verder! 

Je ecologische voetafdruk is de hectare grond die je als persoon gebruikt. Met voetafdruk bedoelen ze het land dat je gebruikt om te leven en te leven, je huis te bouwen, groenten te verbouwen, resorts, enz. Maar we gebruiken deze gronden ook voor ons eigen afval. Dit kost de aarde te veel energie. De aarde heeft genoeg ruimte voor 1,7 wereldwijde hectare voor elke persoon op aarde, maar het is zeker niet genoeg voor ons. Wereldwijd gebruiken we gemiddeld 2,6 hectare land. In Nederland is het nog erger! Hier gebruiken we gemiddeld 6,3 hectare wereldwijd. Voor alle extra hectares die we gebruiken, hebben we eigenlijk de helft van de aarde nodig. Dit werkt natuurlijk niet. Dit zorgt voor veel problemen. Een van de grootste problemen is de klimaatverandering. Denk aan je dagelijkse consumptie. Je hebt veel ruimte nodig om voedsel te verbouwen en drinkwater te produceren. Er is ook papierverbruik zoals bomen kappen en energieverbruik (zoals bijvoorbeeld het opladen van je laptop). Deze dingen nemen veel ruimte in beslag op aarde. We hebben maar 1 aarde, maar we hebben nu 7,8 miljard mensen die op die aarde moeten leven. Binnenkort hebben we 10 aardes nodig met zoveel mensen om te leven zoals we nu doen. De gevolgen van hiervan zijn opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel door al het ijs dat smelt op de noord en zuidpool, extreme weersomstandigheden dus bijvoorbeeld meer orkanen en extreme droogte waardoor je in landen zoals afrika geen eten meer kan verbouwen en er hongersnood ontstaat.

Geef een antwoord